Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ένα χειμωνιάτικο δώρο της Φύσης ....

Οξαλίδα, oxalis pes-caprae ή Oxalis ceruna, οξηλίς, ξινήθρα, ξυνάκι, αγριολάπαθο, λάπαθο, λάπατο, νερολάπατο, οξαλίς ξινοτρίφυλλο, αγριοτρίφυλλο.....
Αναζητώντας το
τετράφυλλο τριφύλλι το μόνο σίγουρο είναι οτι η Οξαλίδα είναι το τυχερό λουλούδι των μελισσιών και των μελισσοκόμων. Ανθίζει στην καρδία του Χειμώνα , φέτος απο τα μέσα Ιανουαρίου σε πολλές περιοχές έκανε την εμφάνισή της και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα φόρτε της .
Η Οξαλίδα έχει την καταγωγή της στην Νότια Αφρική, έχει καταλάβει σχεδόν όλη την Μεσογειακή λεκάνη και είναι ζιζάνιο. Οι κηπουροί και  αγρότες δεν την αγαπούν και πολύ. Το να την ξεφορτωθείς είναι αρκετά δύσκολο, αφού το φυτό πολλαπλασιάζεται με βολβούς και οι απόπειρες να το ξεριζώσεις καταλήγουν σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με κλάδεμα .
Οι Ελαιοκαλλιεργητές θεωρούν οτι έχει θετικό ρόλο στο οικοσύστημα του ελαιώνα. Έχει διαπιστωθεί πως το ζιζάνιο αυτό προστατεύει τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση, καθώς δημιουργεί κατά τη διάρκεια των χειμερινών βροχοπτώσεων έναν πυκνό χλοοτάπητα. Μετά το τέλος του χειμώνα, μάλιστα, όταν σταματούν οι βροχές, η οξαλίδα, σταδιακά ξεραίνεται και οι Ελιές απορροφούν την υγρασία χωρίς κανένα πρόβλημα.
Δίνει νέκταρ και πορτοκαλί γύρη. Έτσι όπου έχει Οξαλίδα αυτή την εποχή οι μέλισσες σαν στρατιωτάκια μπαίνουν στις Κυψέλες με το ΄΄πορτοκαλί ΄΄ δώρο του Θεού και της φύσης. 
Δείτε το Βίντεο:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου