Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Όταν ανθίσει κάνουν...πάρτυ

Στην χώρα μας έχουμε άλλο ένα θαυμάσιο μελισσοκομικό φυτό που ανθίζει αργά τον χειμώνα, το
ανοιξιάτικο ρείκι .Σε κάποια μέρη το ονομάζουν και πλοκό, γιατί  με τα κλαδιά του έπλεκαν καλύβες και στάνες για τα ζώα τους. Άλλες ονομασίες του είναι Aσπρούλα, ασπρόρεικο, ρείτζιο και ασπρόξυλο.
Το ύψος του ξεπερνά τα 3 μέτρα, προτιμά όξινο έδαφος και φύεται εκεί που φύεται η Κουμαριά και η Σουσούρα ( φθινοπωρινό ρείκι).
Η ανθοφορία του ξεκινάει από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και κρατάει ανάλογα την περιοχή μέχρι το τέλος του Απρίλη. Ανθίζει στα νότια από τέλος Φεβρουαρίου και κρατάει μέχρι τον Μάρτιο, ενώ στα βόρεια ανθίζει τέλος Μαρτίου και κρατάει και όλο τον Απρίλιο.


Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος, ανθεκτικός σε ξηρασία αλλά και σε παγωνιές, πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες.Καλό είναι να τοποθετούμε πλαίσια με άκτιστα κεριά, για να αποφύγουμε το μεγάλο μπλοκάρισμα της γέννας από τις γύρες και το νέκταρ που εισέρχονται στις κυψέλες την εποχή άνθησης του ανοιξιάτικου ρεικιού.Η γύρη έχει χρώμα ροζ . Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι χρήσιμο για τα μελίσσια διότι την περίοδο που ανθοφορεί, η βασίλισσα αρχίζει να αυξάνει καθημερινά την γέννα της.
Ο γόνος που μεγαλώνει έχει διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις τόσο σε φρέσκια γύρη όσο και σε νέκταρ. Το ανοιξιάτικο ρείκι καλύπτει αυτές τις ανάγκες των μελισσιών, αφού τις παρέχει σε μεγάλες ποσότητες.
Όπως όλα τα ρείκια όμως είναι πολύ ευαίσθητο στον καιρό ,οπότε και σταματάει εντελώς αν χαλάσει ο καιρός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου